Geniet deze herfst buiten mét Staatsbosbeheer

KLOOSTERHAAR / HEZINGEN – Herfst is de tijd van loslaten, van je tempo vertragen om met rust de winter in te gaan. De natuur doet het ons voor, loofbomen trekken hun energie uit de bladeren en slaan het op in de wortels, ze laten letterlijk hun bladeren los. Voor ons mensen is het lastig om los te laten, maar als je door de natuur loopt, kom je altijd tot rust. Des te meer reden om deze herfst je gedachten, de deadlines, je zorgen ‘los te laten’ en gewoon te genieten in de natuur. Bijvoorbeeld tijdens één van onze excursies die we de komende tijd organiseren in het Engbertsdijksvenen en het Springendal. 

Herfst is paddenstoelentijd

Parelstuifzwam, een strooisel verteerder: fotograaf Irene van der Linde

Toch een positief puntje van de vele regenval van dit jaar, paddenstoelen gedijen er goed op. Vochtige omgeving en de warme die nog in de bodem zit zorgen voor een ideaal milieu voor de vele soorten paddenstoelen die ons land rijk is. De Paddenstoel is maar een klein, maar belangrijk onderdeel van een groot schimmelnetwerk, waarvan het meeste zich ondergronds schuil houdt. Maar dan hebben we het nu alleen over paddenstoelen die op de bodem groeien, je hebt ze ook die alleen op dood hout leven, de ene op staand dood hout, een ander op liggend dood hout. Of specifiek op een dennenappel, of een echte specialist op een konijnenkeutel. Neem een duik in de wereld van de paddenstoelen en laat je verwonderen over de diversiteit van deze herfstspecialist. Op zaterdagmiddag 12 oktober kan je mee met onze gids in het Springendal en op zondagmiddag 20 oktober kan je ook aansluiten in de Engbertsdijksvenen.      

Natuursafari herfsteditie
Op zaterdagmiddag 19 oktober is er weer een Natuursafari, dit keer een herfsteditie voor kinderen die wel wat meer willen weten over de natuur. De natuur maakt zich klaar om in winterrust te gaan, hoe en waarom gebeurd dit? Welke planten en dieren zie je juist in dit seizoen nóg beter, en paddenstoelen. Spiegeltje in de aanslag, ontdek de verschillen, elke paddenstoel heeft zijn eigen verhaal.

Een paar keer per jaar organiseren we vanuit Boerderij Huisken aan de noordzijde van de Engbertsdijksvenen speciaal voor kinderen een kindermiddag of natuursafari waar natuur centraal staat op een laagdrempelige manier. Het is vooral zelf onderzoeken, ontdekken, beleven en verwonderen. Deze middagen zijn geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en de ouders/verzorgers mogen kosteloos mee of kunnen zelf van de gelegenheid gebruik maken zelf zonder kinderen een wandeling in de Engbertsdijksvenen te maken of even gauw een boodschapje doen.

Nacht van de Nacht

De laatste zaterdag van oktober is het weer tijd voor Nacht van de Nacht. Een landelijke moment om stil te staan bij de waarde van een donkere en stille nacht, iets wat niet meer vanzelfsprekend is in ons huidige 24-uur economie, maar wat we van nature wel nodig hebben. Beleef de rust van een donkere omgeving, andere zintuigen hebben hier de overhand nu je zicht het af laat weten. De natuur heeft zijn eigen manier gevonden, zo zijn er eigenlijk best wat dieren die juist ’s nachts actief zijn om zo de concurrentie uit de weg te gaan. Nieuwsgierig naar het nachtleven in de natuur? Noteer alvast deze datum in uw agenda, 26 oktober, en houd onze website in de gaten voor het programma en om aan te melden. We organiseren Nacht van de nacht in zowel de Engbertsdijksvenen als het Springendal. En één ding is zeker, je zaklamp mag thuis blijven.

Ontdek het hoogveen

Hoogveen, wat is dat nou eigenlijk? Het komt nog maar op een paar plekjes in Nederland voor, en dan te bedenken dat enkele honderden jaren geleden bijna de hele oostgrens van ons land uit enorme hoogveenmoerassen bestond. De Engbertsdijksvenen is één van het grotere hoogveengebieden die Nederland rijk is, een kwetsbaar gebied want het is een heel systeem dat hoogveen. Ook niet zo in trek bij heel veel planten of dieren, want het is ook gespecialiseerde natuur; nat, zuur en voedselarm daar houden maar een paar specifieke planten en dieren van. Benieuwd naar wat hoogveen nou precies is, met kans ook wat verder het natuurgebied in te mogen onder begeleiding van onze gids om dat hoogveen nog net wat beter te ervaren. Laarzen zijn dan wel nodig, want dat het er nat is, is een feit. Zondagmiddag 10 november heb je die kans. 

Aanmelden
Kom en beleef de herfst tijdens onze activiteiten. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. Mocht u op deze data niet kunnen, we organiseren jaarrond excursies, houd daarom onze website in de gaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *