‘Galerie Art Brut KIK biedt de kans mezelf te ontwikkelen’

FOTO: JOS NATTER

OOTMARSUM/HENGELO – Art brut heet de stijl. En wat deze groep kunstenaars gemeen heeft: het is kunst recht uit het hart. De galerie Art Brut Kik aan de rand van het centrum van kunststadje Ootmarsum biedt deze kunstenaars een kans. Met als uitgangspunt dat Kik niet op commerciële basis werkt. Een van die kunstenaars is Daniëlle Poorthuis uit Hengelo. “Fantastisch dat we op deze manier een podium krijgen.”

Het was Jan Wegdam die in 2007 de stichting Kwaliteit Investeren in Kwetsbaarheid (KIK) lanceerde. Met vooral aandacht voor art brut. Kunst in de meest pure vorm, waarbij de kunstenaars zich vooral niet laten hinderen door heersende opvattingen of door ideeën over wat mooi of lelijk is.
Jarenlang was de ‘Kik-kunst’ vooral te zien op kunstmanifestaties en tijdens allerlei evenementen, maar sinds een aantal jaren heeft de stichting een eigen galerie aan de Oostwal in Ootmarsum. Waar de art brut-kunstenaars hun werk kunnen laten zien. “Sinds 2020 gaan we als stichting door het leven”, aldus Jan Wegdam. “Met dus als bijzonderheid dat we niet commercieel te werk gaan. Dat kunnen we doen dank zij een groot aantal sponsoren.”

Een van de kunstenaars die momenteel exposeert is multi-kunstenares Daniëlle Poorthuis uit Hengelo. Ze heeft gestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ en de studie Multimedia Illustrator gevolgd.
Behalve schilderen maakt ze bronzen beelden en fotografeert ze. “Met schilderen heb ik dieren als specialisatie. Omdat dieren eindeloos fascinerend zijn. Met name omdat ze zo puur zijn. De komende tijd wil ik me vooral richten op het schilderen en het maken van bronzen objecten. Dat vergt de nodige tijd en energie, maar dank zij Art Brut KIK krijg ik nu de kans mij hierin verder te ontwikkelen.”

Onlangs had de feestelijke opening plaats, verricht door burgemeester John Joosten. “Met heel veel vrienden en familie. Al met al een prachtige herinnering. Perfect georganiseerd door Art Brut KIK. Het moge duidelijk zijn dat ik enorm blij ben dat Art Brut KIK mij en andere kunstenaars dit prachtige podium biedt.”

Zie ook: Artbrutkik.nl en Daniellepoorthuis.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *