Leden financieel gezond GBT ervaren huisvestingsparadox

In de 20ste ledenvergadering in het bestaan van GemeenteBelangen Twenterand werd teruggeblikt en vooral vooruitgeblikt op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. Eén ding is duidelijk: financieel staat dé lokale partij van Twenterand er gezond voor, ondanks dat GBT in tegenstelling tot andere politieke partijen geen subsidie ontvangt.

Bestuursvoorzitter Benny Alferink verwelkomde afgelopen week tientallen leden en legde hen een zorgvuldig voorbereide en toekomstgerichte statutenwijziging voor. Het is pas de eerste wijziging sinds de oprichting van de partij op 1 juni 2005. Albert Engels, één van de partijoprichters, was er toen en nu ook bij en zag – net als de overige leden – dat het goed was.

GBT ontvangt als enige partij geen subsidie Wat nog steeds niet is geregeld in Nederland is dat lokale partijen subsidie ontvangen van de overheid, terwijl lokale partijen de meeste kiezers trekken met ruim 30%. De gevestigde ‘Haagse’ partijen hebben er kennelijk geen belang bij dit te regelen. Niettemin bleek uit kas- en bankcontrole dat de financiële situatie van GBT gezond is te noemen. De campagnekas is elk geval goed gevuld. Overigens hebben lokale partijen het succes niet alleen te danken aan het gestuntel van en onvrede over de ‘Haagse’ gevestigde partijen, maar ook de manier van politiek bedrijven door lokale partijen wordt gewaardeerd: rechttoe rechtaan, ombudsfunctie, open houding met altijd de positie van de inwoner als uitgangspunt.

Ter vergadering werden enkele succesvolle voorbeelden gedeeld met de leden. Voorbeelden, waarbij lang niet altijd de publiciteit wordt gezocht, omdat het niet past. Dit wil niet zeggen dat alles (wettelijk) kan en mag. “Nee”, kan dan ook een antwoord zijn, maar dat wordt wel direct en eerlijk gecommuniceerd. De paradox die huisvesting heet.

Fractievoorzitter Marcus Elzinga en wethouder Roel Koster praatten de leden bij over actuele en toekomstige onderwerpen, waarbij de uitgangspositie en/of taak van de fractie (volksvertegenwoordiging) en de wethouder (bestuur) soms heel anders kan zijn. Het dualisme in de raad komt goed tot zijn recht met volop kansen voor de oppositiepartijen, wat de kwaliteit van de besluiten verbetert en daar profiteren de inwoners van. De toekomstige slechte financiële situatie van de gemeente(n) is in beeld gebracht door toedoen van het huidige kabinet, waarbij met name BBB, PVV en NCS de kiezer voorhielden meer geld naar het platteland te doen voor behoud van voorzieningen (bibliotheek, zwembad, sport, cultuur, ouderen). Ze doen het tegenovergestelde, waardoor de gemeenteraad straks pijnlijke keuzes zal moeten maken, die iedereen zal gaan raken.

De gemene deler van de actuele onderwerpen was huisvesting. Hierbij gaat het om woningbouw, maar ook voor welke doelgroepen je wilt en moet bouwen en waar GBT de prioriteiten legt. De grondaankopen voor woningen gaan voortvarend, de plannen liggen her en der al klaar, maar bijna niemand wil woningen of bepaalde doelgroepen in hun ‘achtertuin’ en dienen dan een bezwaar in en juist dàt vertraagt enorm, terwijl dezelfde inwoner vindt dat woningbouw niet snel genoeg gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *