Dag van de Mantelzorg

Mantelzorg: “Je doet het uit liefde, maar soms mag je ook voor jezelf zorgen.”

Op 10 november 2024 is het weer zover: de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. In heel Nederland worden mantelzorgers in het zonnetje gezet als dank voor de onmisbare zorg die zij verlenen aan hun naasten. Klankbordgroep Mantelzorg Twenterand doet mee en organiseert op 8 november een gezellige avond voor mantelzorgers bij Het Punt in Vroomshoop.

Meld je aan voor de Dag van de Mantelzorg

Deze avond biedt mantelzorgers niet alleen een moment van ontspanning, maar ook de kans om ervaringen te delen met anderen die in dezelfde situatie zitten. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor een compleet verzorgd avondje uit, inclusief eten en een hapje & drankje. Een kans om even op adem te komen en jezelf op de eerste plaats te zetten.

Inloop vanaf 18.00 uur, afsluiting om 23.00 uur. Meld je aan via https://evenmens.nl/evenement/dagmz-twenterand of bel 0546 – 898 372 en gun jezelf dat welverdiende moment van rust!

Balans

Mantelzorgers zetten zich met hart en ziel in voor hun naasten, maar vergeten daarbij vaak hun eigen welzijn. Het is belangrijk om te realiseren dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is om de zorg voor een ander vol te kunnen houden. Mantelzorger Nienke Doldersum-Wolterink uit Twenterand deelt haar verhaal om anderen bewust te maken van deze belangrijke balans.

Nienke zorgt al jaren voor haar man Harry, die zowel visueel gehandicapt is als een lichte verstandelijke beperking heeft. Daarnaast kampt hij met kenmerken van autisme. Nienke: “Zonder mijn hulp kan Harry niet op zichzelf wonen, hij is erg afhankelijk van mij. Ik ga samen met hem naar de dokter/het ziekenhuis en gesprekken. Ik functioneer als het ware als zijn handen en voeten, vooral vanwege zijn zicht.”

Sinds 2016 is het haar duidelijk geworden dat ze eigenlijk al die jaren mantelzorger is geweest, zonder het echt te beseffen. “Ik stond altijd op de automatische piloot,” vertelt ze. Het besef dat mantelzorgers niet alleen voor hun naaste, maar ook voor zichzelf moeten zorgen, kwam pas nadat ze zelf tegen haar grenzen aanliep en een burn-out kreeg. “In 2015 kregen we het bericht dat Harry’s moeder kanker had. Rond diezelfde tijd kreeg Harry meerdere keren een longontsteking, en werd ik zelf het slachtoffer van een ernstig ongeluk waarbij de hele rechterkant van mijn lichaam zwaar gekneusd raakte. Dit leidde tot chronische pijn. Tot dat moment werkte ik altijd bij de kringloop in Almelo, maar door het ongeluk was dat niet meer mogelijk. Tijdens mijn revalidatie besefte ik, terwijl ik vertelde over de zorg die ik thuis aan mijn man verleende, dat het op deze manier niet langer door kon gaan.”

Genietmomenten
Mede dankzij mantelzorgondersteuning van Stichting Evenmens heeft Nienke geleerd hoe ze beter voor zichzelf kan zorgen. De gesprekken met mantelzorgconsulent Miranda hebben haar geholpen om haar grenzen te bewaken en momenten van ontspanning in te bouwen. Ze geniet nu bewust van kleine dingen zoals de bloemen in haar tuin, het contact met vriendinnen en creatieve activiteiten. Ook bezoekt ze regelmatig omspannende activiteiten die door Evenmens worden geïnitieerd. “Mantelzorger zijn is niet makkelijk. Mantelzorgondersteuning kan zoveel positiviteit brengen,” zegt Nienke.

Je bent niet alleen
De Dag van de Mantelzorg is hét moment om even stil te staan bij het belangrijke werk dat mantelzorgers doen. Want net zoals Nienke benadrukt: “Je bent niet alleen in jouw situatie. Het delen van je verhaal en het vragen om hulp kan alles een stuk makkelijker maken. Je doet het uit liefde, maar soms mag je ook voor jezelf zorgen. Het gaat nu namelijk redelijk met mij. Het ene moment gaat het heel goed en het andere moment is het drie keer niks. Dit heeft ook te maken met mijn chronische pijn. Maar ik ben positief ingesteld. Ik draag mijn gekleurde kleding juist omdat dat zorgt voor een positief humeur. Hier voel ik me goed bij en ik word daar blij van. Daarom deel ik ook ons verhaal. Ik word hier sterker van.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *