Nacht van de Nacht in de Engbertsdijksvenen

Fotograaf Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer.

KLOOSTERHAAR – Duisternis, écht duisternis, kennen we dat nog in Nederland? In natuurgebieden in het oosten van ons land is het relatief donker, maar écht duisternis kennen we hier niet als je ziet hoe absurd verlicht Nederland is binnen Europa of op wereldschaal.  

Lichthinder, oorzaak en gevolg

Lichthinder, vaak zijn we er ons niet van bewust, omdat het ons mensen inmiddels ongewoon is geworden duisternis te accepteren. Een greep van onnatuurlijk licht op tijden dat het eigenlijk van nature donker hoort te zijn, zijn onder andere straatverlichting, sierverlichting, bedrijfsverlichting, reclameverlichting, sportveldverlichting, etc. Onze 24-uurs economie vraag ook van ons dat we altijd onderweg zijn, wegen langs en door natuurgebieden, door het platteland waar het donker zou moeten zijn worden constant verlicht door onze auto’s vaak met grootlicht. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar wat we doen is heel onnatuurlijk. Door het constante licht om ons heen, staan we altijd ‘aan’, het veranderd onze bioritme en onze hormoonhuishouding. En niet alleen bij mensen, maar juist ook bij dieren en planten heeft een te grote blootstelling aan onnatuurlijk licht vele nadelige gevolgen. Dag en nacht ritme, aanduiding van seizoenen voor o.a.  trekvogels, fotosynthese in planten worden allemaal door licht en donker getriggerd.     

Nacht van de Nacht

De laatste zaterdag van oktober is uitgeroepen tot Nacht van de Nacht. Een landelijke moment om stil te staan bij de waarde van een donkere en stille nacht, iets wat niet meer vanzelfsprekend is in ons huidige 24-uur economie, maar wat we van nature wel nodig hebben. Beleef de rust van een donkere omgeving, andere zintuigen hebben hier de overhand nu je zicht het af laat weten. De natuur heeft zijn eigen manier gevonden, zo zijn er eigenlijk best wat dieren die juist ’s nachts actief zijn om zo de concurrentie uit de weg te gaan, mits ze niet gehinderd worden door het vele onnatuurlijke licht.

Nachtwandeling én meer

Nieuwsgierig naar wat duisternis en lichthinder nu precies is én hoe het nachtleven in de natuur zich aangepast heeft? Tijdens Nacht van de Nacht, op 26 oktober a.s. organiseert Staatsbosbeheer nachtwandelingen door natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Ervaar de relatieve duisternis zelf, de maan zal niet op haar felst zijn en de zaklamp blijft uit. Naast de nachtwandeling kan je in Boerderij Huisken onderzoeken wat uilen eten, nachtdieren van dichterbij bekijken en genieten van een warme drank en marshmallow bij een knapperend vuurtje. Nacht van de nacht in de Engbertsdijksvenen is open van 19.00 tot 22.00 u. Binnen die tijd zijn er twee nachtwandelingen, één speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en een wandeling voor mensen die iets langer op pad willen in de duisternis.  Meer info en aanmelden is eenvoudig via onze website www.staatsbosbeheer.nl/nachtvandenachtengbertsdijksvenen    

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *