In de kromming van de IJssel vlak bij het dorp Zalk liggen prachtige ooibossen omringd door bloemrijke graslanden. Het Zalkerbos is een bijzondere plek, dat is aangewezen als Natura 2000-gebied. In dit najaar starten Natuur en Milieu Overijssel en provincie Overijssel met een aantal werkzaamheden om deze bijzondere natuur te herstellen, te versterken en te ontwikkelen.
Unieke en kwetsbare natuur langs de IJssel
Het Zalkerbos is één van de weinige plekken in Nederland waar een oud, buitendijks bos bewaard is gebleven. Dit bos is een hardhoutooibos, een uniek en zeldzaam type bos. Ook groeien er in deze uiterwaarden waardevolle graslanden, zoals glanshaverhooilanden en stroomdalgraslanden. De uiterwaarden bij Zalk maken deel uit van het Natura 2000-gebied Rijntakken.
Plan van jaren wordt werkelijkheid
Natuur en Milieu Overijssel heeft afgelopen jaren samen met provincie Overijssel, de gemeente Kampen, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gewerkt aan een plan voor deze uiterwaarden, een zogenaamd inrichting- en beheerplan. Hierbij is de omgeving betrokken met informatieavonden, excursies en persoonlijke gesprekken, waarbij wensen en suggesties zijn opgehaald. Het plan voor Zalk is nu klaar en de uitvoering wordt voorbereid.
Wat gaat er gebeuren?
Het huidige Zalkerbos zal met zorg worden beheerd, zodat het waardevolle hardhoutooibos behouden blijft. Ook wordt het bos met ongeveer 2 hectare uitgebreid. Daarnaast wordt een aantal agrarische graslanden omgevormd naar natuurlijke graslanden. Om deze graslanden te ontwikkelen is het nodig om de bovenste grondlaag te plaggen of af te graven. Zo wordt de bodem voedselarmer. Omdat in de bovenste laag vaak veel te veel voedingsstoffen zitten voor deze droge graslanden. Bemesting is hier niet meer mogelijk. De natuurbeheerders gaan het bos en de graslanden de komende jaren met zorg beheren. Hiermee wordt de bijzondere natuur in Zalk behouden en uitgebreid.
Tijdelijke overlast
Vanaf half november 2024 tot begin 2025 worden er werkzaamheden in het gebied uitgevoerd, zoals afgraven en het plaatsen van hekken en informatieborden. Begin november starten de voorbereidingen. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden en de rivierwaterstanden of deze planning haalbaar is. De grond wordt afgevoerd per schip over de IJssel om overlast voor omwonenden te beperken. Er komt een tijdelijke weg met rijplaten naar een tijdelijke loswal aan de IJssel. Een deskundig ecoloog begeleidt de werkzaamheden, zodat de bestaande natuur er zo min mogelijk last van heeft.
Meer informatie
Heeft u vragen, mail of bel dan gerust naar Anne-Floor Zuurbier (omgevingsmanager Natura 2000). Zij is maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via telefoonnummer 038-42 50 963 en mailadres a.zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl
Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen? Bekijk dan dit filmpje voor een indruk: https://www.youtube.com/watch?v=VWvIbinUkPQ
Recente reacties