Het heeft enige jaren geduurd om één en ander goed uit te zoeken, maar binnen afzienbare tijd is natuurbegraven mogelijk voor de inwoners van onze gemeente op ‘Natuurbegraafplaats Twenterand’. Daartoe besloot de gemeenteraad afgelopen dinsdag op initiatief van GemeenteBelangen Twenterand.
Eén van de redenen dat de gemeente Twenterand het zelf moet gaan doen is, volgens GBT, de betaalbaarheid. “De ervaring in den lande laat over het algemeen zien dat zodra natuurbegraven in handen komt van commerciële partijen door het verdienmodel alleen bereikbaar is voor mensen met een dikke portemonnee of de elite. Dat willen wij niet: het moet voor iedere inwoner haalbaar zijn”, aldus GBT fractievoorzitter Marcus Elzinga. Daarnaast speelt een rol dat begraven op onze natuurbegraafplaats alleen mogelijk is voor inwoners van onze gemeente.
Op zoek naar geschikte locatie
Maar voor natuurbegraven mogelijk te maken moest er wel van alles gebeuren, nadat een ruime meerderheid van de gemeenteraad (GBT, CU, SGP, VVD en PvdA/GL) enkele jaren geleden al aangaf achter het mogelijk maken van natuurbegraven te staan. Het begon bij het zoeken naar een geschikte locatie die aan de wetgeving en regels voldoet. Uiteraard speelt geld ook een rol.
Zo was een deel van en om en nabij het Vroomshoopse Zandstuvebos in beeld, maar dit bleek niet mogelijk. Op een gegeven moment bleven twee locaties over: Sibculoseweg/Haarweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk en de Weemestraat in Vriezenveen. Uiteindelijk bleek de Weemestraat het meest geschikt vanwege de grondsamenstelling, betaalbaarheid, uitbreidings- en inrichtingsmogelijkheden. In het aangenomen voorstel wordt namelijk speciaal aandacht gevraagd voor een passende sfeer. Elzinga: “Het is een compleet andere benadering van begraven. Mensen kunnen straks ervoor kiezen hun dierbaren in de natuur te laten rusten. Dit betekent onder andere dat nabestaanden geen zorgen hebben over grafonderhoud. Overledenen worden doorgaans begraven in een biologisch afbreekbare kist of doek. Er is geen traditioneel grafmonument. Wel kunnen nabestaanden bijvoorbeeld kiezen voor een houten boomschijf met daarop de naam van de overledene, zodat het duidelijk is wie daar rust.”
Oudste manier van begraven
De gedachte achter natuurbegraven is onder meer de natuur zo min mogelijk tot last zijn en ook nabestaanden te ontzorgen. Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Het graf(recht) is eeuwigdurend.
Daarnaast is het goedkoper, omdat nabestaande(n) niet te maken krijgt met de hoge kosten voor een grafmonument, want deze zijn niet toegestaan op een natuurbegraafplaats. Er kan wel een houten schijf worden geplaatst bij het graf. Bloemen leggen bij het natuurgraf is toegestaan, maar plastic producten, kaarsen, knuffeldieren en dergelijke niet, want is niet biologisch afbreekbaar.
Recente reacties